HU | RO | EN | DE
 
 
 
 

 
 

 
 


 

Hírlevél


 

 

 Valutaváltó

Pénznem
Cél pénznem
Összeg  
Eredmény  

Aktuális árfolyamok:
BNR - 2019. július 19.
HUF = 0.0145 RON
$ = 4.21 RON
€ = 4.73 RON
£ = 5.25 RON
 


 

 Időjárás

 


Korona Panzió

Bemutatkozás

 

 

 
     A Korona Panzió Székelyudvarhely központjában, a főtér legrégebbi, műemlékként nyilvántartott épületében működik.
     Barátságos környezetben, igényesen berendezett, fürdővel, minibárral telefonnal, tv-vel ellátott,    egy,  két, három ágyas, szobákkal valamint  suit lakrésszekkel várja vendégeit.
     A panzió keretén belül étterem valutaváltó iroda, internt klub, szolárium szalon és nyáron hangulatos sörkert működik.
                 CSALÁDIAS HANGULAT, KÉNYELEM KÖZVETLENÜL A VÁROS SZÍVÉBEN.

 


 

 

SZÉKELYUDVARHELY

     Székelyudvarhely  680 éves város, az Erdélyi-medence keleti-délkeleti peremövében, a Küküllő - dombvidék keleti szegélyén, a Nagy - Küküllő folyó felső szakasza mentén fekszik.
     A legmagyarabbnak tartott erdélyi város, ahol a magyar lakosság aránya 97%-os,   lakossága 36.234 fő
            
       Az egykori Udvarhelyszék kulturális központja.
     A XIX. században Székely Athénként emlegetett település jelenleg Hargita megye második legjelentősebb megyei jogú városa, Udvarhely vidékének tájszervező központja, és az erdélyi magyarság egyik jelentős központja is.

     Régészetileg igazolt tény, hogy a mai Székelyudvarhely területe és környéke már az őskorban lakott volt. Erre a várost határoló Szarkakő környékén, a Budváron és Udvarhely mostani  területén talált őskori leletek utalnak.

   A települést először 1332-ben említi egy pápai tizedjegyzék, mint a Telegdi esperesség központját, Uduorhel néven.

     Az Udvarhely nevet először egy Hunyadi János korabeli oklevélben találhatjuk, 1448-ban. Mezővárosi rangján, Oppidum Udvarhely, egy 1485-ben készült oklevél nevezi.
Udvarhelyszék kiemelt státusát illető legkorábbi adatunk 1499-ből való, amikor a rákosmezei országgyűlésen az „ország főszéke"-ként említik, míg Székelyudvarhely városának az első kiváltságlevelet Izabella királyné adta 1558-ban, melyben a királyné adómentességet biztosított a mezővárosnak, valamint felruházta pecsét és címerhasználati joggal is.

     Az elmúlt majd két évtized folyamán ez a kisváros úttörő szerepet játszott a hazai kábeltelevíziózásban, a helyi rádióadók és az írott sajtó tekintetében is élen járt
Megőrizte és megerősítette iskolavárosi minőségét, hagyományos értékeire támaszkodva és új művelődési-oktatási intézmények életre hívásával, valamint folyamatosan erősödő civil
szférájával Székelyudvarhely ma az erdélyi magyarság egyik meghatározó szellemi központja.

     Csíkszeredától 52, Marosvásárhelytől 100 (az 13A műút mentén), Kolozsvártól 200 (E60-as műút mentén), Brassótól 100 km-re fekszik (a 137, 131 és a 132B számú megyei utak, és az E60 országút mentén). Segesvártól (52 km) vonattal is elérhető.